Tänään keskityimme asiakaspalvelun ikäviin puoliin - eli niihin uhkaaviin asiakkaisiin ja tilanteisiin. Koulussa luonnollisesti keskitymme tutkimaan asiaa esimiehen näkökulmasta. Aikaisemmin viikolla kävimme myös Tampereen Hippostalolla sijaitsevassa työsuojelunäyttelyssä, missä oli myös luento aiheesta "uhkaava asiakas". Osa huomioistani pohjautuu kyseiseen luentoon.
Miksi joku ihminen on
aggressiivinen tai käyttäytyy uhkaavasti?
Ihminen kun on kompleksi kokonaisuus ja syitä erinäisille
tunteenpurkauksille on monia. Yksi yleisimpiä syitä häiriökäyttäytymiselle on Kuningas Alkoholi. Varsinkin restonomin työssä, missä asiakaspalvelu usein tapahtuu
ravintoloissa tai muissa anniskelupaikoissa, syytä ei tarvitse etsiä kaukaa.
Myös huumeet ja muu päihteiden käyttö aiheuttaa helposti muutoksia ihmisen
käytöksessä. Myös ihmisen oma henkinen tasapaino tai viimeaikaiset kokemukset
voivat saada ihmisen tuohtuneeseen tilaan. Toiset omaavat tulisemman
temperamentin ja ovat hyvin kärsimättömiä erilaisille ulkopuolisille
ärsykkeille. Usein asiakkaan tunteenpurkaus ei välttämättä liity itse
asiakaspalvelutilanteeseen suoranaisesti millään, vaan aikaisemmin tapahtuneet
tilanteet asiakkaan omassa elämässä ovat saaneet hänet valmiiksi tuohtuneeseen
tilaan ja monet kokevat asiakaspalvelutilanteet hyväksi tavaksi purkaa omia
höyryjään.
Myös erilaiset sairaudet, kun esimerkiksi vanhuksilla
dementia, saattavat tehdä ihmisestä
tahtomattaan aggressiivisen.
tahtomattaan aggressiivisen.
Mikä on esimiehen
asema uhkaavien asiakastilanteiden ennaltaehkäisemiseksi?
"Turvallisuus on tärkeä asia asiakkaiden ja henkilöstön kannalta. Suomalaisen turvallisuuden tasoa pidetään hyvänä, ja se on eräs hotelli- ja ravintola-alan kilpailukeino. Turvallisuus luodaan alan jokaisessa yrityksessä ja toimipaikassa työnantajan ja koko henkilöstön työn tuloksena. Turvallisuusjohtamisen näkökulmasta ennalta ehkäisevin toimenpitein minimoidaan uhka- ja väkivaltatilanteet sekä varaudutaan tilanteisiin mm. ohjeistuksella ja henkilöstön koulutuksella. Toimi ennalta – ehkäise väkivaltaa -muistilista on tarkoitettu hotelli- ja ravintola-alan työpaikkojen uhka- ja väkivaltatilanteiden selvittämisja kehittämistyön tueksi." (http://www.tyoturva.fi/files/77/toim_ennalta.pdf)
Tärkeintä on oikeanlainen koulutus ja avoin
kommunikaatioväylä. Työntekijä pitää opettaa kohtaamaan uhkaava asiakas
oikealla tavalla ja työntekijällä pitää olla mahdollisuus saada purkaa
tuntojaan joko esimiehelle tai mahdollisesi työterveyslääkärille, jos uhkaava
tilanne pääsee yllättämään. Työntekijän henkistä rasitusta ja kuormitusta
tilanteesta ei saa aliarvioida.
Liiketiloista pitää löytyä turvallinen hätä-uloskäynti ja
väylä, mistä hän pääsee pois uhkaavan asiakkaan luota. Vartija ja
vartijan-nappi pitäisi löytyä jokaisesta liiketilasta, missä palvellaan
asiakkaita ja käsitellään rahaa. Myös murto- ja ryöstötilanteisiin pitää osata
varautua asiallisesti. Tiskeillä ei saa olla terä-aseita, millä asiakas voisi
vahingoittaa työntekijää. Rahat tulee säilyttää holvissa ja vain työntekijöillä
saa olla avaimet liiketiloihin. Ilta- ja yövuoroissa työskenteleviä pitäisi
aina olla vähintään kaksi. Myös työpaikalta ja pukuhuoneesta poistuminen ilta-
tai yövuoron päätteeksi pitäisi tapahtua työkaverin tai vartijan kanssa.
Liiketiloissa tulisi olla turvakamerat ja seinillä sekä ovessa ilmoitus niistä.
Miten käyttäytyä kun
asiakas on uhkaava tai aggressiivinen
Esimiehen tärkein tehtävä on kouluttaa työntekijänsä
kohtaamaan erilasia asiakkaita. Lähtökohtana on, että kaikkia palvellaan
ystävällisesti ja ammattimaisesti. Jos kuitenkin tilanne äityy uhkaavaksi, on
hyvä käyttäytyä seuraavanlaisesti:
Ole rauhallinen. Ihmiset usein peilaavat omia tunteitaan
asiakaspalvelijan kautta. Jos pysyt rauhallisena, etkä provosoidu tilanteensa,
usein asiakas itsekin osaa rauhoittua. Joskus asiakas saattaa jopa alkaa
häpeämään omaa kiihtymistään jos asiakaspalvelija pysyy asiallisena,
ystävällisenä ja rauhallisena. Näin ei kuitenkaan aina ole, varsinkin jos
kyseessä on humaltunut tai psyykkisesti sairas ihminen.
Pidä kehonkielesi neutraalina. Jos olet istumassa, nouse
seisomaan ja pidä kätesi sivuillasi. Ota asiakkaaseen hieman etäisyyttä ja
tarkista, että sinulla on vapaa kulku pois tilanteesta, jos asiakas yrittääkin
käydä päällesi. Nyrkkisääntönä on, että heti kun olosi tuntuu epävarmalta,
pyydä apua. Tällaisessa tilanteessa kaikista paras on vartijannappi, mikä usein
on asiakkaalta piilossa tiskin alla ja lähettää vartijalle ilmoituksen
asiakkaan tästä tietämättä mitään. Muista siis, älä missään nimessä mieti kahta
kertaa, että viitsiikö pyytää tilanteeseen apua. Se voi olla joko kollega tai
vartija, kunhan pyydät apua. Usein uhkaavissa tilanteissa suureksi avuksi voi
juurikin olla kokeneempi kollega tai ihan vain toisen työntekijän pelkkä
läsnäolo voi saada olosi turvallisemmaksi. Anna asiakkaalle mahdollisuus
perääntyä tilanteesta, jos hän huomaakin olevansa väärässä. Älä nolaa
asiakasta, mutta älä nöyristele liikaa. Älä ole liian anteeksipyytävä, mutta
yritä päästä selvyyteen siitä, että miksi asiakas on tuohtunut ja mahdollisesti
yritä etsiä tilanteeseen ratkaisu. Olet kuitenkin oikeutettu olemaan
palvelematta asiakasta, kuka esimerkiksi menee henkilökohtaisuuksiin tai on
muuten asiaton. Tilanne tulee kuitenkin hoitaa loppuun mahdollisimman
rauhallisesti ja asiallisesti. Anna asiakkaan puhua loppuun, kuuntele ja anna
rakentavia ratkaisuita. Jos tilanne kärjistyy, muista pyytää apua tai lähde
tilanteesta karkuun.
Esimerkkitapaus:
Linda, 21 sai kesätöitä paikallisesta pubista. Kehnon alkukoulutuksen
jälkeen Linda pistettiin nopeasti sellaisiin vuoroihin, että hänen piti yksin
sulkea pubi. Kaikki meni muuten hyvin, hän osasi tilittää ja ystävällisesti
ohjata asiakkaat pilkun jälkeen ulos, mutta vaaratilanteisiin häntä ei oltu
koulutettu. Paikan omistaja oli halunnut kiristää menoissa ja sulkuvuoroissa
oli aina vain yksi työntekijä. Portsaria hän ei ollut palkannut, koska hän koki
tuntevansa paikalliset niin hyvin, että ei uskonut, että koskaan mitään
järjestyshäiriöitä sattuisi. Paikka suljettiin aina klo 24.
Eräänä iltana eräs
hyvin humalainen mieshenkilö alkoi solvaamaan Lindaa siitä, että paikka oltiin
sulkemassa siltä illalta. Asiakas ei suostunut lähtemään ja Linda oli
tilanteessa täysin avuton. Ensin hän ei sanonut mitään ja antoi asiakkaalle
lisää juotavaa, koska tämä niin halusi. Kun tilanne vaan jatkui ja jatkui,
Linda alkoi hermostuksissaan huutamaan asiakkaalle, jotta tämä vihdoin lähtisi
ulos. Tilanne äityi niin pahaksi, että lopulta Linda joutui juoksemaan
työvaatteissaan ulos ravintolasta ja soittamaan paikalle poliisit. Tapauksen
jälkeen Linda irtisanoi itsensä.
Mitä tässä tehtiin väärin?
Ensinnäkin, on ehdottomasti työnantajan tehtävä kouluttaa
työntekijänsä kohtaamaan uhkaava asiakas. Työntekijöiden turvallisuudesta ei
saisi ikinä tinkiä ja siksi sulkuvuoroissa pitäisi aina olla vähintään kaksi
työntekijää, ketkä molemmat poistuvat vuoron jälkeen samaan aikaan. Paikalla
tulisi myös olla järjestyksenvalvoja tai edes mahdollisuus hälyttää vartija
paikalle.
Lindan olisi pitänyt pysyä tilanteessa mahdollisimman
rauhallisena ja mitä pikimmiten hälyttää paikalle apua ja tässä tapauksessa
poliisi oli oikea osoite, koska työnantajan puolesta ei ole apua tarjottu.
Koskaan ei tulisi leikkiä sankaria, vaan tilanteisiin pitää reagoida
mahdollisimman nopeasti mutta rauhallisesti. Tilanteen jälkeen Lindalle olisi
pitänyt tarjota apua tilanteen puimiseen, jotta mahdollisia traumoja oltaisiin
voitu edes lieventää. Puhuminen työnantajan ja mahdollisesti myös
työterveyslääkärin kanssa olisi auttanut suuresti. Myös muiden työntekijöiden
tuki olisi ollut tärkeää.
Riskitilanteet
restonomintyössä
Aina kun tehdään töitä asiakaspalvelussa on riski siihen,
että joudutaan kohtaamaan aggressiivinen tai uhkaava asiakas.
Koska restonomit työskentelevät mahdollisesti
anniskelupaikoissa ja ilta- sekä yövuoroissa, riskitilanteet ovat hyvinkin
mahdollisia ja siksi työntekijät tulee opastaa ja kouluttaa ennakoimaan
mahdolliset vaaratilanteet. Kokemus
auttaa tunnistamaan esimerkiksi sen, että milloin asiakas on liian humalassa ja
milloin asiakkaalle ei tulisi enää tarjota alkoholia. Kokemuksen kautta tulee
myös varmuutta kohdata nämä tilanteet. Mitä jämäkämmin ja itsevarmemmin
tilanteet kohtaa, sitä todennäköisemmin asiakas myös uskoo sinua.
Henkinen hyvinvointi
& stressi
"Työntekijä ei voi olla kokematta ja tuntematta itseensä kohdistuvan uhan vaikutuksia. Fyysinen, sanallinen tai esimerkiksi sähköpostitse tapahtuva uhkailu koskettaa aina myös tunnetasolla ja saattaa aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia. Työyhteisöllä, esimiestuella ja työterveyshuollolla on omat tärkeät tehtävänsä työaloilla, joissa työntekijä käyttää persoonallisuuttaan työssään."(http://www.tesso.fi/artikkeli/aggressiivisen-asiakkaan-kohtaaminen)
Ihmiset reagoivat hyvin erilailla henkiseen rasitukseen. Vaaratilanteita ei saa aliarvioida, vaan ne pitää pyrkiä ennakoimaan ja myös reagoimaan jälkikäteen oikealla tavalla. Se, miten eri ihmiset suhtautuvat aggressiivisiin
asiakkaisiin vaihtelee suuresti. On työnantajalta sosiaalista älykkyyttä
tunnistaa, milloin jonkun henkinen kuormitus on kasvanut liian suureksi ja
yrittää parhaansa mukaan auttaa tilanteessa. Herkkä ihminen voi reagoida
hyvinkin herkästi vihaiseen asiakkaaseen, kun taas toinen osaa suodattaa
asiakkaiden valitukset paremmin. Työnantajan tehtävä onkin olla varma siitä,
että työntekijä tietää arvonsa yrityksessä ja osaa erottaa, että milloin
valituksen ovat aiheellisia ja milloin niitä ei kannatta ottaa
henkilökohtaisesti. Lähtökohtana olisikin, että jokainen yrityksen työntekijä
tekisi työnsä niin hyvin, että valituksille tai asiakkaan aggressiiviselle
käytökselle ei olisi perusteita. Työnantajan kannattaa antaa käytännön neuvoja
omista kokemuksistaan ja opettaa varsinkin uusille ja nuorille työntekijöille,
että haastavat asiakaskohtaamiset ovat valitettavasti vain pakollinen paha
asiakaspalvelijan ammatissa, mihin kannattaa opetella ja harjaantua. Koko
työyhteisön tuki on tärkeää ja uhkaavista tilanteista kannattaa puhua koko
työtiimin kanssa, joko saadakseen vertaistukea tai oppiakseen uutta.
Työkollegat voivat keskenään antaa erilaisia neuvoja ja mikä parasta, huumorin
kautta yrittää lähestyä asiaa. Tietenkään vähääkään aliarvioimatta tilanteen
vakavuutta.
Lähteet:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti