Alkoholijuomien
anniskeluun ravintolassa tarvitaan lupaviranomaisen myöntämä
anniskelulupa. Anniskeluravintolassa tulee olla anniskeluvastaava, jolla on
koulutuksen tai kokemuksen kautta hankittu riittävä ammattitaito.
Anniskeluvastaava on velvollinen huolehtimaan siitä, että ravintolassa noudatetaan
alkoholilakia.
Alkoholilaki jakaa alkoholitarjoilun
kolmeen luokkaan:
- Käymisteitse valmistetut enintään 4,7% etyylialkoholia sisältävät juomat (keskiolut-lupa, C)
- Miedot, enintään 22% etyylialkoholia, (Väkevät viinit, B)
- Enintään 80% etyylialkoholia (A-lupa)
![]() |
Ravintolassa tarjolla olevia alkoholijuomia. Kuva: Jonna Rostedt |
![]() |
Punaviinejä telineessä. Kuva: Jonna Rostedt |
Ruuan ja alkoholin yhdistäminen
Ruokaan sopiva juoma täydentää
makuelämystä ja parhaimmillaan tuo eleganssia yksinkertaiseenkin ruokaan.
Tarkoituksena on etsiä yhdistelmiä, jotka ovat enemmän kuin ruoka tai juoma
yksinään. Yhdistäminen pohjautuu perusmakujen tasapainoon ja
aromien yhdenmukaisuuteen. Useimmissa ravintoloissa
näkyy ruokalistoissa juomasuositukset, jotka helpottavat sekä tarjoilijan työtä
että asiakkaan valintojen tekemistä. Jokaiselle ruokalajille löytyy oma
juomasuosituksensa, sen lisäksi tarjolla voi olla erilaisia alkumaljoja, aperitiiveja
ja digestiivejä.
Esimerkkimenu juomasuosituksineen
sekä hieman mietintöjä yhdistelmistä:
Steakhousen leipä
Puuhiilillä grillattu pihvi hirven jauhelihasta
Paistettua shalottisipulia ja kananmuna
Kermaista siitakesienimuhennosta
Juomasuositus: Stallhagen
Historic Beer 1843
(Kevyesti juotava, lempeänmakuinen ja jopa viinimäiseksi luonnehdittava
olut sopii loistavasti yhteen tuhdin ja kermaisen alkuruuan kanssa pyöristäen
makuja)
xxx
Puuhiilillä grillattu marmorihärän pihvi
Tummaa portviinikastiketta
Kasvis-perunapaistos
Juomasuositus: Jema Corvina
Italia/Valpolicella
(Täyteläinen ja mausteinen punaviini sopii täydellisesti yhteen
puuhiiligrillin makua saaneen laadukkaan pihvin kanssa. Vahvat maut täydentävät
toisiaan. Viini on sellaisenaan omaan makuuni todella tuhtia, mutta toimii
loistavasti ruuan kanssa.)
xxx
Köyhät ritarit
Itsetehtyä mansikkahilloa
Vanhanajan vaniljajäätelöä
Juomasuositus: Late Harvest
Sauvignon Blanc – Semillon Chile
(Jälkiruuan makeus tekee hedelmäisestä viinistä hapokkaampaa)
Anniskeluvastaava työssään
Sain haastateltavakseni anniskeluvastaavan tehtävässä toimivan Essin, jolla on 8 vuoden kokemus erinäisistä tehtävistä ravintoa-alalla. Hän on salivastaavana ja vuoropäällikkönä suositussa porilaisessa ravintolassa, Petteri Rosenbom’s Steakhousessa. Kyseisen ravintolan hienouksia ovat lähellä tuotettujen ja laadukkaiden raaka-aineiden käyttö, lähitiloilta tuotu mitä hienoin pihviliha sekä niiden kanssa tarjoiltavat tarkkaan valikoidut viinit, oluet ja väkevät juomat.
Mitä työnkuvaasi kuuluu?
Essi: ”Vastaan muun muassa salin toiminnasta, työvuoroista,
henkilökunnan ohjaamisesta ja perehdytyksestä sekä juomatilauksista.”
Miten ravintolassa
tapahtuva anniskelu eroaa yökerhoissa tai baareissa tapahtuvasta anniskelusta?
Essi: ”Ravintoloissa ei
välttämättä päde kaikki samat säännöt anniskelussa kuin vaikkapa baarissa tai
yökerhossa. Pöytään voidaan tarjoilla useampia alkoholiannoksia samaan aikaan,
eikä viiniä kaadettaessa välttämättä käytetä virallisia mittoja. Viini
saatetaan kaataa vapaalla kädellä mikäli pöytäseurue esimerkiksi tilaa viinin
pulloittain, jolloin yksittäiseen lasiin kaadettavan viinin määrällä ei ole
merkitystä.”
Mitä haasteita olet
kohdannut anniskelussa?
Essi: ”Ravintolassa on
yökerhoa tai baaria haasteellisempaa muistaa varmistaa asiakkaan täysi-ikäisyys
alkoholijuomia tilatessa. Asiakkaan humalatilan arviointi saattaa myös olla
hankalampaa johtuen siitä, että alkoholin nautiskelu tapahtuu pääosin syömisen
ohella, eikä asiakas liiku itse tiskille hakemaan juotavaa vaan istuu
suurimmaksi osaksi paikallaan pöydässä.”
![]() |
Anniskeluvastaava työssään. Kuva: Jonna Rostedt |
Essin oma drinkkiohje:
Esperanza
4cl vodkaa
1 dash limemehua tai -siirappia
Tuoretta minttua
Pidennetään Red Sodalla
Drinkki rakennetaan viinilasiin. Voi koristella halutessa vielä laittamalla limelohkon lasin reunalle.
Nautinnollisin ruoka- ja juomaterveisin, Erkki (Jonna Rostedt)
Lähteet:
FINLEX, Ajantasainen lainsäädäntö: Alkoholilaki 8.12.1994/1143. http://www.finlex.fi/fi/laki/. Luettu 2.2.2015
Essi. Anniskeluvastaava. 2015. Haastattelu 8.2.2015.
Petteri Rosenbom's Steakhouse. Helmikuun 2015 ruokalista. http://www.steakhouserosenbom.fi/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti