tiistai 10. helmikuuta 2015

Haastattelu alkoholilainsäädännöstä



Alkoholilainsäädäntö haastattelu


Kävin haastattelemassa Viikinkiravintola Haraldin (Tampere) ravintolapäällikköä Pasi Lepistöä liittyen alkoholilainsäädäntöön. Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia.


Mitä mieltä olet Suomen alkoholilainsäädännöstä? Onko sinulla muutos ehdotuksia?
 
-          Suomen alkoholilainsäädäntö on mielestäni aikaansa jäljessä. Se pitäisi päivittää 2000-luvulle pois sieltä 70-luvulta. Lopetettaisiin holhous ja kannustettaisiin mietoihin alkoholijuomiin. Alkoholilainsäädännön tulisi myös tukea alkoholin juomista ravintoloissa jolloin juominen siirtyisi pois kotikäytöstä. Samalla ravintola-alan työllistyminen moninkertaistuisi.
 
-          Tuplien myymisestä sekä juomien typeristä anniskelumääristä huomaa, että ollaan ajassa jälkeen jääneitä. Mielestäni ei ole järkevää, että väkevää saa anniskella vain 4cl, mutta viiniä voin anniskella litran kerrallaan, joka humalluttaa asiakkaan huomattavasti enemmän.
 
-          Erikoista on myös se, että asiakas on kotimatkallansa ravintolan vastuulla. Ei ole esimerkiksi anniskelijan vika jos asiakas ottaa lääkkeen alkoholin kanssa. Tällöin hänelle ei ole anniskeltu liikaa, mutta silti hän ei välttämättä pysty huolehtimaan itsestänsä ja silti ravintola saa syyt niskoillensa.

 
Mikä on mielestäsi tärkein asia alkoholilainsäädännössä, jonka huomaat työssäsi?
 
-          Ehdottomasti se, että pitää huolen, ettei anniskele alaikäisille. Tosin tästäkin löytyy epäkohtia, kuten jos anniskelen, jollekin perheelle alkoholia ja vanhemmat antavat siitä alaikäiselle lapsellensa. Lain silmissä tämä on minun vikani josta saan sakon ja ravintola menettää luvat.

 
Mitä esimiehen tulee huomioida työskennellessään anniskelupaikassa?
 
-          Tulee olla anniskelulupa, anniskelusuunnitelma, henkilökunnan suunnitelma ja omavalvonta.
 
-          Täytyy merkata anniskeluvastaava ja varavastaavat.
 
-          Täytyy kouluttaa ja valvoa henkilökuntaa sekä kannustaa ja opettaa heitä myymään juomia.
 
-          Täytyy pitää huoli, että ravintolan juomavalikoima sopii liikeideaan ja, että se on tarpeeksi laaja.

 
Miten pidät huolta, että alaisesi tuntevat alkoholilainsäädännön tarpeeksi hyvin? Mitä teet jos käy jokin moka?
 
-          Vaadin tietenkin kaikilta työntekijöiltäni anniskelupassin, jolloin oletan, että heillä on anniskelulainsäädännön perusteet hallussa.
 
-          Mokan kohdalla menettelyni riippuu tietenkin sen vakavuudesta. Jos moka on alaikäiselle anniskelu, niin otan sen hyvin vakavasti ja voin antaa joka kenkää.
 
-          Täytyy muistaa, että aina sattuu vahinkoja. Mokan sattuessa neuvon ja opastan sekä kerron ravintolamme menettelytavat.
 
-          Jos neuvomisen jälkeen käy moka, niin se ei johdu enää tietämättömyydestä vaan jostain muusta. Siinä kohtaa annan kyllä varmasti kyseiselle henkilölle kirjallisen varoituksen.

 
Mitä eroja anniskelutavoissasi olisi jos työskentelisit baarissa/yökerhossa vs. ravintolassa? Miksi?
 
-          En osaa vastata olisi niissä mitään eroja. Ravintolassa ainakin on paljon helpompi ns. vahtia asiakkaita kuin baarissa. Silloin huomaa asiakkaan humaltumisen selvemmin jolloin on helpompi seurata hänen tilannettaan.

 
Mitä mieltä olet alkoholilainsäädännön viimeisimmistä uudistuksista? (Esim. rekkojen teippaus, mietojen mainonta/näkyvyys julkisilla paikoilla)
 
-          Lain säätäjät ajatelleet, että kun Suomessa laskee alkoholin käyttömäärä niin käytös häiriöt vähenevät jolloin valtionrahoja säästyy.
 
-          Mielestäni on menty naurettavuuksiin asti koska ei alkoholin käyttö suoranaisesti liity mitenkään sen mainontaan. Esimerkiksi rekkojen uudelleen teippaus on naurettavaa. Ymmärrän kyllä ajatuksen tämän lain takana, mutta vaikka alkoholituotteita ei näkyisi katukuvassa, niin kyllä ihmiset silti juo.

 
Vinkkejä tuleville anniskelualan esimiehille
 
-          Koettakaa mennä lain mukaan ja välttää ongelmia.
 
-          Tutustukaa kunnolla aiheeseen ja seuratkaa alaanne (yleisiä keskustelun aiheita).
-          Mikäli huomaatte puutteita työpaikassanne tai alaisissanne, niin puuttukaa asiaan. Älkää antako asian olla vaan kertokaa miten haluatte, että toimitaan. 


Terveisin Erkki (Maria Pohjonen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti