Olemme koulussa
puhuneet alkoholilainsäädännöstä ja päätin lähteä kavereitteni kanssa baariin tutkimaan, kuinka lakia
noudatetaan käytännössä. Tässä on tarina tutkimusillastani.
Lähdin viime
lauantaina kavereitteni kanssa baariin. Alkuillan vietimme B-luvat omistavassa
baarissa, josta siirryimme A-luvalliseen yökerhoon.
A-lupa: saa anniskella kaikkia alkoholijuomia (max 80%)
B-lupa: saa anniskella
mietoja alkoholijuomia (max 22%)
C-lupa: saa anniskella alkoholijuomia joiden alkoholipitoisuus on max
4,7% ja ne ovat käymisteitse valmistettuja.
Kun saavuimme
yökerhon ovelle, järjestyksenvalvoja tarkisti meiltä henkilöpaperit nähdäkseen,
että olemme yli 18-vuotiaita. Yksi kavereistani ei päässyt sisälle, koska
portsarin mielestä hän oli liian päihtynyt.
Alkoholijuomia ei saa anniskella:
-
alle 18-vuotiaalle
-
häiritsevästi käyttäytyvälle tai
selvästi päihtyneelle
-
jos on aihetta epäillä alkoholin
väärinkäyttöä
Anniskelupaikkaan ei saa päästää päihtynyttä. Asiakas, joka käyttäytyy häiritsevästi tai jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, on poistettava
anniskelupaikasta.
Kun pääsimme
sisälle, menimme baaritiskille. Tilasin baarimikolta 2 shottia ja 0,5l
lonkeron.
Alkoholijuomalla tarkoitetaan juomaa joka sisältää enemmän kuin
2,8 prosenttia, mutta korkeintaan 80 prosenttia etyylialkoholia. Alkoholijuomat
lajitellaan kahteen ryhmään: väkevät ja miedot alkoholijuomat. Miedot
alkoholijuomat saavat olla maksimissaan 22 prosenttisia ja väkevät yli 22
prosentista 80 prosenttiin.
Siirryimme
juomiemme kanssa pöytään istumaan ja totesin kavereilleni, että baarimikko
anniskeli minulle liikaa alkoholia.

Alkoholia saa anniskella ainoastaan yhden perus
annoksen kerrallaan. Aterian yhteydessä voidaan anniskella useampi alkoholijuoma
samanaikaisesti.
Perusannokset:
-
väkevät 4cl
-
miedot 8cl
-
alkoholijuoma joka on valmistettu yksin omaa käymisen avulla (kuten puna- ja valkoviini) tai
jonka alkoholipitoisuus on max 5,5% saa anniskella korkeintaan yhden litran.
Jossain kohtaa iltaa,
menimme käymään baarin ulkopuolella ja meidän käskettiin jättää juomamme baarin
sisäpuolelle.
Alkoholijuomien vieminen ulos anniskelualueelta on ehdottomasti
kielletty. Anniskelualue on myös rajattava tai merkittävä niin, että raja on asiakkaiden selvästi
havaittavissa, jollei anniskelualuetta voida muuten selvästi
todeta.
Menimme käymään
uudestaan saman baarimikon baaritiskillä. Tällä kertaa kun tilasin shotin, hän
kaatoi sen suoraan pullosta lasiin joka on kiellettyä.
Alkoholijuomien määrän mittaamiseen tulee käyttää virallisesti tarkastettuja mittalaitteita.
Mitta-astiat, eli ns. viinamitat on varmennettava ennen niiden käyttöön ottoa.
Uusintatarkastusta ei tarvita jos varmennusleima on luettavissa ja mitta
vahingoittumaton. Viinamittoja on esim. 12cl, 8cl, 4cl, 2cl ja 1cl kokoisina.
Kun kello oli
03.30 baarissa tuli valomerkki eli baarilla oli jatkoaikaluvat.
Anniskeluravintolan saa avata 5.00 ja sen saa
pitää auki kello 02.00 asti. Mikäli ravintola omistaa jatkoaikaluvat saavat he
pitää ovensa auki 04.00 asti. Jos ravintola menee kiinni kello 24.00 jälkeen,
tulee anniskelu lopettaa puoli tuntia ennen ravintolan sulkemista. Anniskelun
saa aloittaa klo 9.00 ja se tulee lopettaa 01.30, ellei omista jatkoaikalupaa
jolloin saa anniskella 03.30 asti.
Valomerkin tultua
kävimme hakemassa vaatteemme narikasta ja lähdimme kaikki kotiinpäin.
Terveisin Erkki (Maria Pohjonen)
Lähteet:
Valvira. 2015. Alkoholi. Luettu 5.1.15. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti