tiistai 17. helmikuuta 2015

Työturvallisuus restonomin työympäristössä



Tänään kävimme läpi keittiön työturvallisuus riskejä. Esimiehellä on oikeudellinen ja moraalinen velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta. Arvokkaan työntekijän menettäminen työtapaturman takia ei olisi kannattavaa ravintolan liiketoiminalle, koska uusien ihmisten rekrytoiminen ja kouluttaminen on kallista.
Työtapaturmien ehkäisy on olennainen osa menestyvän yrityksen toimintaa. Useimmat niistä voidaan ehkäistä oikeanlaisella johtamisella ja koulutuksella. Ammattitaitoisella esimiehellä on hyvät mahdollisuudet ehkäistä tai minimoida tapaturmien riskiä, mutta kuinka esimies varmistaa turvallisuuden?
Keittiön turvallisuusriskejä ovat liukastuminen, terävät välineet, melu, vaaralliset aineet, epäkunnossa olevat laitteet ja palovammat.
Liukastumien on yleinen tapaturma keittiön työympäristössä. Se johtuu yleensä lattialle kaatuneesta ruoasta, vedestä tai öljystä. Liukastumisen riskiä lisää myös huonot työjalkineet, juokseminen ja häiriötekijät. 

Ehkäisy:

-      Työskentelyalueiden puhtaus

-      Oikeanlaiset jalkineet

-      Riittävä valaistus

-      vele - älä juokse

Terävät esineet ovat iso riski keittiössä. Kovassa kiireessä ja pitkissä päivissä työskennellessä usein keskittymiskyky heikkenee. Tämä on vaarallinen yhdistelmä terävien veitsien sekä laitteiden kanssa. Veitsien pesu aiheuttaa myös usein vaaratilanteita, jos veitset laitetaan pesuveteen minkä näkyvyys on huono. Veitsien tylsyys on myös yksi tapaturmariski. 

Ehkäisy:

-      Varmista veitsien terävyys

-      Valitse oikea veitsi, oikeaan tilanteeseen

-      Älä jätä teräviä esineitä lojumaan pesualtaaseen

-      Käytä leikkuulautaa työskennellessä



Keittiössä on erittäin paljon kuumia laitteita, joten riski saada palovamma on suuri. Yleisimmät palovamman riskit keittiössä ovat kuumat öljyt/rasvat, uunit, kattilat, pannut, höyry, välineet sekä nesteet. On siis erittäin tärkeää, että työntekijää opastetaan oikein välineiden käyttöön. 

Ehkäisy:

-      Tarjoile kuumat nesteet ja lautaset tarjottimella tai hanskoilla

-      Varoita henkilökuntaa kuumista asioista

-      Käytä asianmukaista vaatetusta

-      Opasta oikeanlainen laitteiden käyttö

-      Käsittele kuumia tuotteita ja astioita huolellisesti

Melu kuuluu hotelli-, ravintola- ja catering-alan työhön. Keittiössä on useita eri melun lähteitä kuten ruoanlaitosta aiheutuva melu, merkkiäänet, koneet, ilmastointi sekä työntekijöiden ja asiakkaiden kovaääninen puhe. Toistuva melu on haitaksi kuulolle.

Ehkäisy:

-      Minimoi vaarallinen melu työpaikalla

-      Käytä asianmukaista suojausta

Monet hotelli-, ravintola- ja catering-alalla käytettävät pesuaineet ovat vaarallisia hengitettynä sekä ihokosketuksessa. Ne voivat aiheuttaa sairauksia, vammoja tai pahimmassa tapauksessa kuoleman. Yleisimpiä riskejä ovat iho- tai silmäkontakti, hengittäminen ja nieleminen. 

Ehkäisy:

-      Pesuaineet tulee säilyttää niille varatussa omassa tilassa, sekä vaaramerkinnät tulee näkyä selvästi kaikille

-      Myrkyllisiä pesuaineita käsiteltäessä tulee suojautumisen olla kunnossa. Saappaat, hanskat, suojamaski sekä kumiesiliina ovat hyvä tapa suojata työntekijää

-      Työntekijöiden perehdytys myrkyllisiin aineisiin

Sähköviat keittiössä usein johtuvat viallisista laitteista. Esimiehen tulee perehdyttää työntekijät laitteisiin ja tunnistamaan vaaratilanteet, mikäli niitä laitteiden käytössä esiintyy.

Ehkäisy:

-      Tunnista laitteessa oleva mahdollinen vika

-      Merkitse rikkinäinen laite niin, että jokainen ymmärtää sen

-      Älä käytä rikkinäistä laitetta
-      Varmista että laitteissa on suojukset kiinni, sekä poiskytkentä nappi on lähellä

Hotelli-, ravintola- ja catering-alalla on monia työturvallisuusriskejä, esimiehen tulee ottaa vakavasti kaikki mahdolliset riskit. Tärkeintä on kuitenkin työntekijöiden oikeanlainen perehdytys laitteisiin, välineisiin ja aineisiin. Esimiehen tehtävä on myös puuttua epäkohtiin turvallisuudessa ja tehdä korjaavat toimenpiteet. Tärkeimpänä asiana pidän kommunikointia, jos jotain menee rikki tai jotain muuta epätavallista tapahtuu, on syytä ilmoittaa lapulla tai jotenkin muuten siitä muille työntekijöille. 

Puhtausalan työturvallisuusasioihin pääset tutustumaan lisää täältä

 HaitallinenMyrkyllinenSyovyttavaSyttyväRäjähtäväterveysvaara



Terveisin Erkki (Thomas Punnala)


 Lähteet:

 Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto, 2002. Onnettomuuksien ehkäiseminen hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Luettu 3.2.15. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca/accident_prevention_html/#1


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti