Tänään kävimme läpi keittiön
työturvallisuus riskejä. Esimiehellä on oikeudellinen ja moraalinen
velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta. Arvokkaan työntekijän
menettäminen työtapaturman takia ei olisi kannattavaa ravintolan
liiketoiminalle, koska uusien ihmisten rekrytoiminen ja kouluttaminen on
kallista.
Työtapaturmien ehkäisy on olennainen osa
menestyvän yrityksen toimintaa. Useimmat niistä voidaan ehkäistä oikeanlaisella
johtamisella ja koulutuksella. Ammattitaitoisella esimiehellä on hyvät
mahdollisuudet ehkäistä tai minimoida tapaturmien riskiä, mutta kuinka esimies
varmistaa turvallisuuden?
Keittiön turvallisuusriskejä ovat
liukastuminen, terävät välineet, melu, vaaralliset aineet, epäkunnossa olevat
laitteet ja palovammat.
Liukastumien on yleinen tapaturma
keittiön työympäristössä. Se johtuu yleensä lattialle kaatuneesta ruoasta,
vedestä tai öljystä. Liukastumisen riskiä lisää myös huonot työjalkineet,
juokseminen ja häiriötekijät.
Ehkäisy:
-
Työskentelyalueiden puhtaus
-
Oikeanlaiset jalkineet
-
Riittävä valaistus
-
Kävele
- älä
juokse
Terävät esineet ovat iso riski
keittiössä. Kovassa kiireessä ja pitkissä päivissä työskennellessä usein
keskittymiskyky heikkenee. Tämä on vaarallinen yhdistelmä terävien veitsien
sekä laitteiden kanssa. Veitsien pesu aiheuttaa myös usein vaaratilanteita, jos
veitset laitetaan pesuveteen minkä näkyvyys on huono. Veitsien tylsyys on myös
yksi tapaturmariski.
Ehkäisy:
-
Varmista veitsien terävyys
-
Valitse oikea veitsi, oikeaan
tilanteeseen
-
Älä
jätä teräviä esineitä lojumaan pesualtaaseen
-
Käytä leikkuulautaa työskennellessä
Keittiössä on erittäin paljon kuumia
laitteita, joten riski saada palovamma on suuri. Yleisimmät palovamman riskit
keittiössä ovat kuumat öljyt/rasvat, uunit, kattilat, pannut, höyry, välineet
sekä nesteet. On siis erittäin tärkeää,
että työntekijää opastetaan oikein
välineiden käyttöön.
Ehkäisy:
-
Tarjoile kuumat nesteet ja lautaset
tarjottimella tai hanskoilla
-
Varoita henkilökuntaa kuumista asioista
-
Käytä asianmukaista vaatetusta
-
Opasta oikeanlainen laitteiden käyttö
-
Käsittele kuumia tuotteita ja astioita
huolellisesti
Melu kuuluu hotelli-, ravintola- ja catering-alan työhön.
Keittiössä on useita eri melun lähteitä kuten ruoanlaitosta aiheutuva melu,
merkkiäänet, koneet, ilmastointi sekä työntekijöiden ja asiakkaiden kovaääninen
puhe. Toistuva melu on haitaksi kuulolle.
Ehkäisy:
-
Minimoi vaarallinen
melu työpaikalla
-
Käytä asianmukaista suojausta
Monet hotelli-,
ravintola- ja catering-alalla käytettävät pesuaineet ovat vaarallisia
hengitettynä sekä ihokosketuksessa. Ne voivat aiheuttaa sairauksia, vammoja tai
pahimmassa tapauksessa kuoleman. Yleisimpiä riskejä ovat iho- tai
silmäkontakti, hengittäminen ja nieleminen.
Ehkäisy:
-
Pesuaineet tulee säilyttää niille
varatussa omassa tilassa, sekä vaaramerkinnät tulee näkyä selvästi kaikille
-
Myrkyllisiä pesuaineita käsiteltäessä tulee
suojautumisen olla kunnossa. Saappaat, hanskat, suojamaski sekä kumiesiliina ovat
hyvä tapa suojata työntekijää
-
Työntekijöiden perehdytys myrkyllisiin
aineisiin
Sähköviat keittiössä usein johtuvat
viallisista laitteista. Esimiehen tulee perehdyttää työntekijät laitteisiin ja
tunnistamaan vaaratilanteet, mikäli niitä laitteiden käytössä esiintyy.
Ehkäisy:
-
Tunnista laitteessa oleva mahdollinen
vika
-
Merkitse rikkinäinen laite niin, että jokainen
ymmärtää sen
-
Älä
käytä rikkinäistä laitetta
- Varmista että laitteissa on suojukset kiinni, sekä poiskytkentä nappi on lähellä
Hotelli-,
ravintola- ja catering-alalla on monia työturvallisuusriskejä, esimiehen tulee ottaa
vakavasti kaikki mahdolliset riskit. Tärkeintä on kuitenkin työntekijöiden
oikeanlainen perehdytys laitteisiin, välineisiin ja aineisiin. Esimiehen
tehtävä on myös puuttua epäkohtiin turvallisuudessa ja tehdä korjaavat
toimenpiteet. Tärkeimpänä asiana pidän kommunikointia, jos jotain menee rikki
tai jotain muuta epätavallista tapahtuu, on syytä ilmoittaa lapulla tai
jotenkin muuten siitä muille työntekijöille.
Puhtausalan työturvallisuusasioihin pääset tutustumaan lisää täältä






Terveisin Erkki (Thomas Punnala)
Lähteet:
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto, 2002. Onnettomuuksien ehkäiseminen hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Luettu 3.2.15. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca/accident_prevention_html/#1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti