Tänään oli koulussa mielenkiintoinen luento esimiehen vastuusta. Teemana elintarvikkeiden laatu ja turvallisuus. Joitain mielenkiintoisia, pohtimiani asioita ajattelin jakaa teillekin.
Miten esimies takaa laadun?
Oikeastaan vaatimalla omavalvontasuunnitelman noudattamista, sillä siinä riskitekijät on huomioitu ja eliminoitu. Omavalvonta suunnitelma on pakollinen kaikissa ruoanvalmistustiloissa.
Elintarvikkeiden
varastointi kierrosta käytetään
nimitystä
FIFO, first in, first out. Vanhempi tuote käytetään ennen uudempaa. Varastoinnissa vanhemmat tuotteet siirretään eturiviin ja uudemmat taakse. Esimiehen tehtäviin kuuluu varastokierron seuraaminen ja tavaroiden tilaukset.
Elintarvikkeiden säilytys oikein, sekä ajallaan käyttöönotto vähentää hävikkiä
ja lisää ruoan laatua, kun pilaantuneita
tuotteita ei ole käytettävissä.
Esimies valvoo,
että työt tehdään oikein ja kaikkien lakien mukaan. Esimiehen vastuulle kuuluu myös henkilökunnan tietojen päivittäminen, kertaus oikeasta käsien
pesu tekniikasta ja vaatteiden puhtaudesta,
omavalvonnan toteutumisen valvonta sekä mahdollisen
matkan jälkeen täytyy muistuttaa salmonella näytteenotosta.
Laadun tae on
erityisesti raaka-aineiden laatu. Tavaran toimittajalta on saatava tuoretta
tavaraa, ehjät pakkaukset, oikeat tuotteet, Kuormakirjoja kannattaa seurata
tarkasti, että
huomaa tilauksen puutteet tai väärät tuotteet. Tietysti tarkkuutta edellytetään myös alaiselta, jonka tehtävänä on purkaa kuormat.
Keittiötilojen on syytä olla asianmukaisesti varustettu
myös valmistuslaitteiden ja kylmätilojen
osalta. On esimiehen vastuulla, että huoltomies hoidetaan paikalle
tarvittaessa.
Puutteet ja viat
tulevat selkeimmin esille ihmisille, jotka tekevät
suorittavan työn, esimiehen on välillä vaikea
huomata mahdollisia ongelmakohtia.
Laadun tae on myös oikealle ryhmälle suunniteltu reseptiikka.
Jokaiselle ikäryhmälle suunnataan omanlaisensa monipuolinen ja ravitsemissuosituksien
mukainen ruokalista.
Esimerkiksi
Tampereella on otettu käyttöön
kokeiluna eri kouluasteille omat ruokalistat, lukiossa voi käyttää
enemmän mausteita ja pienille lapsille
oudompia makuja. Ruoan menekki on ollut parempi, kun listan suunnittelu on
ollut ikäryhmän toiveiden mukaista.
Esimies on
viime kädessä vastuussa kaikesta.
Ruoan säilytyksen kriittiset pisteet
Opettavaisin
terveisin Erkki Ergonomia (Heidi Salonen)
Lähdetiedot löydätte Elintarvikkeiden turvallisuus osiosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti